100 ste Elfstedentocht op 2e pinksterdag 2012

Door Harald

Eind 2011 kwam het idee op om weer eens in te schrijven voor de Elfstedentocht. Na hem in 2003 en 2005 als eens gereden te hebben schreef ik in voor 4 man. Al gauw bleek dat Adrie,Ad en Francois mee gingen. Het trainen kon beginnen. Zoals ieder jaar is de tocht op 2e pinksterdag en dus zette we op 1e pinksterdag koers richting Friesland. Francois moest afhaken dus met zijn 3e in onze tourbus op pad.

Aangekomen in Bolsward konden we terecht op de stadscamping waar al vele renners ook een plaatsje hadden gevonden. De sfeer was geweldig en de ruilbeurs bij de ingang met startbewijzen was lachwekkend. Iedereen wil om 5.00 uur starten !!! wij hadden startgroep 11 en mochten dus om 6.20 uur los. De nacht in ons busje was kort en om 5.15 begonnen we aan de voorbereiding. Vooral de wandeling met de wc rol was voor A3 en Ad al meteen een hoogtepuntje. Na een lekker en voedzaam ontbijtje gingen we richting de start. Op precies de afgesproken tijd mochten we gaan. Het was een drukte van jewelste. Na de 1e stempel konden we ook daadwerkelijk op de fiets gaan zitten en gingen we de weide vlakke wereld in richting Harlingen. Via Franeker, Holwerd en Dokkum kwamen we aan in de hoofdstad Leeuwarden. Onderweg passeerden we het beroemde brugje bij Bartheliem waar we een appel kregen. Het weer was zeer goed en de wind gunstig.

Terug in Bolsward begonnen we aan het 2e lusje richting ‘Snits’. Ook hier was het weer feest. Nog 3 steden, Ijlst, Sloten en Oudemirdum en het serieuze werk ging beginnen. Langs het IJsselmeer met vol de wind op kop en dan al 200 km in de benen. Beloning voor dit beulswerk was het prachtige stadje Stavoren met hun beroemde vrouwtje. Ook de weg naar Hindeloopen (hindelaupe volgens Adrie) was zwaar maar het idee dat het de laatste loodjes waren maakte het wat makkelijker.

Workum was de laatste stempel en vanaf daar was het een rechte weg naar Bolsward. Na onder het vod door gegaan te zijn waanden we ons echt in koers. Tussen de dranghekken en een grote mensenmassa finishten we bij de tent waar we ons fel begeerde kruisje mochten ophalen. Omdat het de 100 ste versie was, was het kruisje extra groot. (vooral de duitse deelnemers waren er erg blij mee) Na 228 km gingen we, moe maar voldaan, richting onze bus. Ad had voor het eerste meer als 200 km gereden en dat was hem goed bevallen. Na alles ingeladen te hebben zijn we via de afsluitdijk, welke Adrie nog nooit gezien had, teruggegaan naar ons vertrouwde brabantse land. We kunnen terug kijken op een zeer gelaagde trip.

Voor een overzicht van alle filmpjes van OGOTT, klik hier!

OGOTT Youtube

<- Terug

Overzicht

Volgende ->